Loading...

Blog

Can a DNA based diet help you to loose weight? (Greek article)

Author: Dr Nicholas Genethliou
Can a DNA based diet help you to loose weight? (Greek article)

Πολλές συζητήσεις γίνονταν τα τελευταία χρόνια για το αν οι αναλύσεις γονιδίων (DNA) που σχετίζονται με τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Με το ερώτημα αυτό αποφάσισαν να ασχοληθούν επιστήμονες από επτά διαφορετικές χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Food4Me, που σκοπός του ήταν να βρει τρόπους ώστε χρησιμοποιώντας τη σημερινή γνώση για το φαγητό, τα γονίδια και τα φυσικά χαρακτηριστικά να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πιο υγιεινές δίαιτες προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα των πολύχρονων μελετών παρουσιάστηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε ένα συνέδριο στις 26 Φεβρουαρίου 2015 στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1500 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μια ομάδα έπαιρνε μη προσωπικές συμβουλές διατροφής. Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν προσωπικές συμβουλές διατροφής, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα. Η πρώτη από τις τρεις ομάδες έπαιρνε προσωπικές συμβουλές μόνο στο επίπεδο της τρέχουσας διατροφής των ατόμων. Η δεύτερη ομάδα έπαιρνε συμβουλές με βάση την τρέχουσα διατροφή τους και το φιανοτυπικό τους επίπεδο, π.χ. τα επίπεδα χοληστερόλης. Τέλος η τρίτη ομάδα έπαιρνε επιπλέον προσωπικές συμβουλές στο επίπεδο των αποτελεσμάτων των γενετικών τους αναλύσεων (DNA).

Μετά από έξι μήνες, όλα τα άτομα που έπαιρναν εξειδικευμένες προσωπικές συμβουλές διατροφής έχασαν περισσότερο και ευκολότερα βάρος, με τη μεγαλύτερη επιτυχία να την έχει η ομάδα των ατόμων που έπαιρναν συμβουλές βασισμένες και στο γενετικό τους προφίλ.

Για το πλήρες επιστημονικό άρθρο πατήστε εδώ.

Για να δείτε ένα κατάλογο με το σύνολο των επιστημονικών δημοσιεύσεων από τις ομάδες των επιστημόνων του προγράμματος Food4Me πατήστε εδώ.

 

Οι γενετικές αναλύσεις διατροφής παρέχονται από το εργαστήριό μας σε δύο διαφορετικά πακέτα, το DIET και το ANTIOXIDANT.